Mátraháza

ismertető, Mátraházai képek, galéria




Mátraháza

Mátraháza a Mátra hegygerincén fekszik 650-700 méter tengerszint feletti magasságban 10 km-re Gyöngyös központjától, 2 km-re Kékestetőtől.

1930-ban a Mátra Egylet egy menedékházat épített ide, ez volt itt az első épület, település neve innen ered. A pagodára emlékeztető épület ma is áll, és szállodaként funkcionál.

Mátraháza jelképe a Pagoda, szerencsére megújult külsővel és felújított szobákkal ma ismét méltó múltjához Pagoda Pihenő Panzió néven. A Mátra Egylet kezdeményezésére 1927-30 között épült a Pagoda, Medgyaszay István tervei alapján.

A mátraházai templom a kékestetői elágazástól kb. 15 m-re található. A templom körül létesült 2001-ben a Naphimnusz park. Bejáratánál két faragott oszlopon — Fenyvesi László mátraházai fafaragó munkái — olvashatjuk, a parkot a ferences rend készítette a Mátrát látogató turisták részére. A parkban látható színes kerámia ábrázolásokat Várkonyi Maréza keramikus művész készítette. Igényes és szép munkái Mátrafüreden megvásárolhatók. A könnyű megközelíthetősége, és a Mátra hegy belsejében elfoglalt helye kitűnő túra-kiinduló ponttá teszi. A téli sportok kedvelői körében is gyakori úticél. A Kékes – Mátraháza sípálya Magyarország leghosszabb lesiklópályája. Az 1,8 km hosszú, 330 méteres szintkülönbséggel rendelkező pályán nemzetközi versenyek lebonyolítására alkalmas síugró sánc is van.

Klimatikus adottságai a légzőszervi betegségekben szenvedőknek nyújt enyhülést. A gyógyüdülés a Nagy-Somor tetőn létesített tüdőszanatóriumban lehetséges.

Települések Mátraháza közvetlen közelében

Települések Mátraháza környékén